Bajgle z sezamem

bajgle z sezamem6

Lubię na śniadanie zjeść własne świeże, jeszcze ciepłe i pachnące pieczywo. Idealną propozycją na takie śniadanie są bajgle z sezamem lub solą. Idealnie smakują same lub z masłem, są też doskonałe jako podstawa kanapek.

 

Składniki:

700 g mąki

7 g suchych drożdży

szklanka letniej wody

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

jajko

 

do posmarowania

1 jajko

4 łyżki sezamu

 

Wykonanie

Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami.  Dodać cukier, sól, mleko, wodę, oliwę i jajko. Wyrobić ciasto i uformować kulę. Ciasto pozostawić na około 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy. Następnie dzielimy je na 8 równych porcji. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek, który składamy na pół i splatamy. Ze splecionego wałka formujemy bajgiel.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowane bajgle rozkładamy na papierze do pieczenia. Każdy z bajgli smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mocno sezamem. Pieczemy około 25- 30 minut w 200 stopniach.

bajgle z sezamem2

bajgle z sezamem5

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

1 Odpowiedź

  1. Marzena napisał(a):

    Ale pysznie wyglądają 🙂
    Marzena ostatnio opublikował…Bułki grahamkiMy Profile

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »