Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i ziemniaczkami

barszcz biały

Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc na stole nie może zabraknąć świątecznego barszczyku.

Składniki (6 porcji):

na zupę

40 dag dobrej kiełbasy (najlepiej mieszane kiełbasa biała i wędzona)

30 dag boczku

3 marchewki

pietruszka

kawałek selera

cebula

zakwas do barszczu

200ml śmietany 18%

1 łyżka mąki

6 jajek

sól, pieprz, papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

 

na ziemniaki z boczkiem

1,5 kg ziemniaków

20 dag boczku

1 cebula

łyżka oliwy

 

Wykonanie

Do garnka wlać około 5 l wody, dodać obrane warzywa, kiełbasę i boczek. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować około godziny. Po tym czasie dodać do wywaru zakwas i zaprawić zupę śmietaną i mąką. Jajka ugotować na twardo.

Ziemniaki ugotować. Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojony boczek i cebulę. Smażyć na złoto.

Zupę podawać z kiełbaską i jajeczkiem. Wspaniale smakuje też z ziemniaczkami posypanymi podsmażonym boczkiem i cebulką. Porcja zupy z ziemniaczkami to koło 650 kcal.

barszcz biały1

 

żurek
 
 
Wielkanocne Smaki - edycja V

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

2 komentarze

  1. Zosia napisał(a):

    Juz nie mogę doczekać sie świat! Bardzo tu pysznie

  2. Aga napisał(a):

    Wyglada pięknie. Ja jeszcze dodaje chrzanu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »