Biszkopt z wiśniami i galaretką

ciasto z galaretką wiśniową

Składniki

na biszkopt:

0,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajek

2 czubate łyżki kakao

0,5 szklanki cukru

1 łyżka wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa i galaretka

1 kg wiśni

2 galaretki wiśniowe

0,5 l śmietanki kremówki

fix do bitej śmietany

cukier waniliowy

do posypania: kawa i kakao

 

Wykonanie:

Biszkopt:

  1. Mąki przesiać, dodać do nich proszek do pieczenia i kakao.
  2. Suche składniki wymieszać.
  3. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  4. Pod koniec ubijania  pomału dodać cukier, żółtka i wodę.
  5. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki.

Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku do ostygnięcia. Jeżeli wolicie mokre ciasta biszkopt można nasączyć ponczem z cytryny lub ponczem z likierem wiśniowym.

Galaretka i bita śmietana:

  1. Wiśnie umyć i wydrylować.
  2. Galaretki rozpuścić w 0,8l gorącej wody.
  3. Do galaretek dodać wiśnie.
  4. Masę odłożyć do lekkiego stężenia
  5. Gdy masa stężeje rozłożyć ją na biszkopcie i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin
  6. Śmietanę ubić na sztywno.
  7. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i ewentualnie fix aby śmietana byłą sztywniejsza
  8. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać kakao i kawą.

 

 

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

5 komentarzy

  1. gin napisał(a):

    Pyszna klasyka 🙂

  2. karola napisał(a):

    Czy to ciastko poleży trszkę, czy jednak jest do natychmiastowego spożycia? Zdaję sobie sprawę, że jako pyszna rzecz zniknie w ekspresowym tempie ale pytam z ciekawości?

  3. basia napisał(a):

    pięknie wygląda, też chcę! 🙂
    basia ostatnio opublikował…Witamy na nowej odsłonie naszej strony internetowej!My Profile

  4. Ewa napisał(a):

    Wygląda pysznie. Sama robię podobne ciasto jednak o innym spodzie – rozgniatam suchary i łącze je z dużym opakowaniem nutelli, czasem dodaję drobno posiekane orzechy – pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »