Brokuły pod beszamelem

brokuły pod beszamelem

Składniki:

1 mały kalafior

1 mały brokuł

Sos beszamel:

2,5 szklanki mleka

4 łyżki mąki

100g masła

sól

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

100g tartego sera np. parmezanu

 

Wykonanie:

  1. Kalafiora i brokuł lekko gotujemy.  Warzywa po ugotowaniu powinny być lekko twarde
  2. Odcedzone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornymi wysmarowanym masłem
  3. Przygotowujemy sos beszamel
  4. Masło roztapiamy w garnku
  5. Do masła dodajemy mąkę energicznie mieszając
  6. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając
  7. Gotowy sos należy doprawić gałką muszkatołową. Sos powinien mieć gładką i lekko gęstą konsystencję.
  8. Do sosu dodajemy starty ser
  9. Przygotowany sos wykładamy na brokuły
  10. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

brokuły pod beszamelem1

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »