Bułki z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

bułki z jagodami1

Wreszcie są, moje ulubione jagody. Niestety sezon jagodowy jest dość krótki a tu tyle do zrobienia. Na pierwszy ogień poszły bułeczki z jagodami. Po prostu je uwielbiam.

 

Składniki (10 bułek)

na bułeczki

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki ciepłego mleka

pół szklanki cukru

szczypta soli

2 jajka

70 g miękkiego masła

7g suchych drożdży

0,5 l jagód

bułka tarta

jajko do posmarowania bułeczek

Na kruszonkę:

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru

50 g miękkiego masła

 

Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier, składniki wymieszać. Do drugiego naczynia nalać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i roztopione masło, wymieszać. Składniki suche połączyć z mokrymi. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo lepiło można podsypać mąki. Ciasto pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie ponownie zagnieść ciasto i uformować z niego 10 kulek.  Bułeczki rozłożyć na 2 blachach pokrytych papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę spłaszczyć i wydrążyć w niej wgłębienie najlepiej dnem od szklanki. Dno bułek lekko wysypać bułką tartą.

Aby przygotować kruszonkę należy do miski wsypać mąkę, cukier i masło i zagnieść kruszonkę.

Jagody umyć i ewentualnie oprószyć cukrem. Każdą bułeczkę napełnić jagodami, posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

bułki z jagodami

bułki z jagodami3

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »