Bułki z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

 bułki z rabarbarem1

Składniki:

400g mąki pszennej

14 g drożdży suchych

1 szklanka ciepłego mleka

40g roztopionego masła

2 jajka

1/3 szklanki cukru

szczypta soli

 

Nadzienie

4 łodygi rabarbaru

1 łyżka cukru

1 jajko do posmarowania bułeczek

 

Kruszonka

0,5 szklanki mąki

50g masła

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka cukru

 

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą
  2. Do suchych składników dodać mleko, roztopione masło i jajka
  3. Wyrobić ciasto
  4. Ciasto pozostawić na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 12 części
  6. Przygotować kruszonkę zagniatając cukier, mąkę i masło
  7. Rabarbar umyć, obrać pokroić na paseczki i oprószyć cukrem
  8. Do każdej części ciasta nałożyć rabarbar i uformować bułeczki
  9. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem i obsypać kruszonką
  11. Bułeczki piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

bułki z rabarbarem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »