Caponata

Print Friendly, PDF & Email

 caponata1

Składniki:

2 bakłażany

5 łodyg selera naciowego

2 duże pomidory

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżeczki kaparów

100g oliwek

50g rodzynek

1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich

1 łyżeczka cukru

5 łyżek octu z białego wina

przyprawy: sól, pieprz, oregano

 

Wykonanie:

  1. Bakłażany myjemy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy
  2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę
  3. Pomidory sparzamy i kroimy w kostkę
  4. Łodygi selera myjemy i kroimy w paseczki
  5. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek smażymy do zrumienienia
  6. Dodajemy selera naciowego, podsmażamy około 5 minut
  7. Do garnka dodajemy bakłażana smażymy kolejne 5 minut
  8. Dodajemy pomidory, kapary, oliwki, rodzynki i orzechy. Całość podlewamy octem i przyprawiamy
  9. Gotujemy około 15minut na małym ogniu

caponata

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »