Chlebek dyniowy

ciasto z dyni

Przepis na ten chlebek pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych czyli z Małej Cukierenki. Serdecznie polecam ten przepis. U mnie w wersji lekko zmodyfikowanej.

Składniki:

ciasto:

300 g mąki

pół szklanki miodu

pół szklanki cukru

2 duże jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

3/4 szklanki puree z dyni

aromat waniliowy

1/4 szklanki oleju

1/3 szklanki jogurtu

0,5 szklanki rodzynek

kruszonka

1,4 szklanki rozdrobnionych migdałów

1,5 łyżki masła

1,5 łyżki cukru

2 łyżki mąki

pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i rodzynki
  2. W drugiej misce wymieszać: roztopiony miód, olej, jogurt, jajka, puree z dyni i aromat waniliowy
  3. Połączyć suche i mokre składniki i dobrze wymieszać
  4. Przygotować kruszonkę ugniatając mąkę, cukier, cynamon i migdały
  5. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch i posypać kruszonką
  6. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

 

ciasto z dyni1

 

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »