Chlebek marchewkowy z orzechami

ciasto marchewkowe1

Ciasto marchewkowe piekę już od wielu lat. Moja rodzina je wręcz uwielbia. Przepis na ciasto marchewkowe pochodzi z książki „Ciasta w 5 minut” Anne Wilson.

Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana wersja oryginału.

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki oleju

2 jajka

2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki

2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki startej skórki pomarańczy

1/3 szklanki soku z pomarańczy

łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i podsypujemy bułką tartą.

Do miski wkładamy jajko, marchew, skórkę i sok z pomarańczy, orzechy i olej. Dokładnie mieszamy.  W osobnej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Suche składniki dodajmy do mokrych i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy. Pieczemy około godziny do suchego patyczka. Do ciasta trzeba zaglądać po 50 minutach.

ciasto marchewkowe6

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »