Ciasto Shrek

Print Friendly, PDF & Email

ciasto shrek

Dzisiaj przedstawię przepis na bardzo popularne ciasto Shrek. Nie wiem, dlaczego tak strasznie lubię to ciasto? Może to kwestia soku Pysio lub moich ulubionych ciastek delicji? W każdym razie kompozycja nietypowych składników tworzy naprawdę bardzo dobre i estetycznie wyglądające ciasto, które przede wszystkim robi furorę na imprezach dla dzieci. Robiłam to ciasto z wielu przepisów, ale jeden z lepszych znajduje się na tej stronie.

Składniki:

Biszkopt:

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru

5 jajek

2 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

aromat waniliowy

Masa zielona

1l soku Pysio zielonego

3 budynie śmietankowe

Masa biała

2 paczki delicji

400ml śmietanki do ciast

zielona galaretka

Warstwa galaretki

zielona galaretka

 

Wykonanie

1. Przygotowanie biszkoptu

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać kolejno cukier, olej i aromat. Delikatnie miksując dodawać kolejno żółtka. Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę cały czas delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blachy. Piec około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga: jeżeli lubisz wilgotny biszkopt, ciasto można lekko polać ponczem składającym się z: 0,5 szklanki wody, 2 łyżeczek cukru i soku z połowy cytryny.

 

2. Przygotowanie masy zielonej

Odlać jedną szklankę soku Pysio. W niej rozpuścić 3 budynie i wymieszać energicznie, aby nie było grudek. Resztę soku zagotować. Do zagotowanego soku wlać masę budyniową i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze gorącą masę budyniową wylać na biszkopt i wyrównać wierzch.

Jak masa przestygnie rozłożyć na niej delicje.

 

3. Przygotowanie masy białej

W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać rozpuszczoną chłodną galaretkę. Masę wymieszać i wylać na warstwę delicji.

 

4. Przygotowanie galaretki

Zieloną galaretkę przygotować w około 400 ml wody i przestudzić. Następnie wylać na warstwę białą.

 

Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez około 5 godzin do całkowitego stężenia.

ciasto shreck1

 

ciasto shreck

ciasto shrek2

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »