Fasolka po bretońsku

fasolka po bertońsku1

Zimą dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego. Fasolka po bretońsku na pewno zalicza się do tych dań. To klasyka kuchni polskiej.

 

Składniki

40 dag fasoli

30 dag boczku

30 dag kiełbasy

1 cebula

2 ząbki czosnku

przecier pomidorowy lub koncentrat

przyprawy: majeranek, pieprz, papryka, sól, gotowa mieszanka przypraw do fasoli

 

Wykonanie:

Fasolę namaczamy dzień wcześniej w wodzie aby zmiękła. Zmiękczoną fasolę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Boczek, kiełbasę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy i dodajemy do fasoli. Całość gotujemy około 2 godzin do miękkości fasoli.  Jak fasola będzie odpowiednio miękka dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Podawać z chlebkiem.

fasolka po bertońsku

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »