Faszerowane jajka

0
130
Faszerowane jajka

Jajka są nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Na codzień ich popularność nie słabnie, ponieważ mają one niekończące się możliwości zastosowania. Stanowią składnik wielu przepisów kulinarnych, a także można je przygotować w samodzielny sposób jako jajecznicę, jajka gotowane czy faszerowane. Te ostanie cieszą się dużą popularnością, szczególnie wśród osób, które nie przepadają za jajkami w wersji saute. Czym faszerować jajka? Możliwości jest nieskończenie wiele, ponieważ z jajkiem praktycznie każdy inny składnik smakuje doskonale. Na polskich stołach bardzo popularny jest ten sposób podawania jajek, ale to nie tylko nasza tradycja. W zależności od kraju, jajka faszeruje się np. łososiem lub w prostrzy sposób pastą przygotowaną na bazie ugotowanych żółtek. Czym faszerować jajka by smakowały każdemu? – tu nie ma jednoznacznej odpowiedźi, ponieważ wszystko zależy od gustu, tego co lubimy lub nie. Tradycjonaliście preferują jajka faszerowane pastą ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Fani śródziemnomorskich smaków na pewno z chęcią spróbują jajek faszerowanych fetą i suszonymi pomidorami. Nie mniej popularne są jajka nadziewane pieczarkami czy też te z rzeżuchą. Jajka z rzeżuchą i szynką są niezwykle efektowne, ponieważ zielony kolor rzeżuchy doskonale komponuje się z nadzieniem i bielą jajka. Ten typ faszerowanych jajek wyróżnia się też nieco ostrzejszym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami podsmażonymi na maśle wraz z cebulką to uczta dla koneserów. Cóż w końcu może być lepszego niż połączenie grzybów i masła. Wersja z szynką i szypiorkiem zmieszanym z aromatycznym majonezem to chyba najczęściej wybierana opcja podawania jajek. Czym jeszcze możemy faszerować jajka? Skoro jest łosoś to i tuńczyk. Pyszna pasta z tuńczyka to doskonałe połączenie z jajkiem. Równie popularne są też jajka nadziewane wiosenną sałatką, czy te faszerowane w skorupce. Niezależnie od rodzaju nadzienia faszerowane jajka mają jeszcze jedną zaletę: bez względu na rodzaj farszu można je pięknie podać. Sam sposób przygotowania jest również bardzo prosty. Znawcy tematu wiedzą, że najlepiej gotować jajka ok. 5 minut. To zapewni im ścięcie żółtka wraz z zachowaniem wszystkich jego właściwości odżywczych. Ugotowane jajko należy przekroić na pół, wybrać środek (żółtko) i tu już tylko pozostaje uruchomienie naszej fantazji jak chcemy je podać. Najszybsza pasta ze szczypiorkiem wymaga rozgniecenia żółtka, dodania majonezu, odrobiny ulubionych przypraw i szczypiorku. By pięknie ozdobić jajka, przygotowany farsz możemy nakładać specjalną dyszą do dekoracji ciast. Tak podanym jajkom już chyba nikt się nie oprze. Czy są jakieś ograniczenia w spożywaniu jajek? Jeszcze kilka lat temu istniała teoria, że tygodniowo można spożywać maksymalnie dwa jajka, ponieważ w znaczący sposób podnoszą one poziom cholesterolu we krwi. Na szczęście jak to z większością tego typu teorii, została ona niedawno obalona i znów mówi się, że jajka bez przeszkód można spożywać w każdym wieku. Tak więc nie pozostaje nam nic innego jak testować nowe przepisy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here