Flaczki

Print Friendly, PDF & Email

flaczki Flaczki to tradycyjna zupa polska. Zazwyczaj serwowane są na specjalne okazje. Kiedyś zupa ta należała to wyjątkowo pracochłonnych ze względu na gotowanie flaków. Teraz w dobie dostępności podgotowanych flaków w sklepach zalicza się do zup w miarę szybkich i niezbyt skomplikowanych.

Składniki:

1,5 kg flaków (podgotowanych) 0,2 kg wołowiny 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera przyprawy: majeranek, pieprz, sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Ugotować bulion warzywny na wołowinie. Do przygotowanego bulionu dodać flaki. Wołowinę pokroić na kawałeczki. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do bulionu. Przyprawić majerankiem, pieprzem, sola, papryka słodką i gałką muszkatołową. Gotować około 1 -1,5 godziny. Pod koniec gotowanie można flaczki zaprawić zasmażką. flaki   Zimowy Obiad

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

1 Odpowiedź

  1. na gazie napisał(a):

    moja faworytka wśród zup 🙂 świetna 😉 ja też taką robię zdużailościawołowiny i papryki :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »