Golonka z indyka

Print Friendly, PDF & Email

golonka gotowana z indyka

Nie jestem zwolennikiem golonek. Jak dla mnie są troszkę za ciężkie i za tłuste. Jedyny wyjątek robię dla golonki z indyka. Odpowiednio przygotowana jest mało tłusta i bardzo aromatyczna. Zazwyczaj przygotowuje golonkę w piekarniku ale jest to bardziej gotowane danie ponieważ golonka piecze się w kąpieli wodnej.

 

Składniki:

2 golonki z indyka

3 marchewki

1 pietruszka

2 cebule

3 ząbki czosnku

natka pietruszki do posypania

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

 

Wykonanie:

Dokładnie umytą golonkę gotuję w czystej wodzie przez około 30 minut aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładam ją do dużego naczynia żaroodpornego lub gęsiarki. Dodaje pokrojone na kawałki warzywa i przyprawiam. Podlewam wodą do połowy wysokości i zamykam naczynie. Golonka powinna piec się około 3 godzin w temperaturze 180 stopni (jeżeli woda wyparuje należy ją dolać). Jak mięso jest już miękkie odkrywam naczynie i zrumieniam wierzch.

Najlepiej smakuje oczywiście z chrzanem 🙂

golonka z indyka

 

 

golonka z indyka 2

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »