Gotowana cielęcina z kaszą

cielęcina z kaszą

Gotowana cielęcina z kaszą to bardzo lekkie i delikatne danie. Robiłam ją z myślą o małym dziecku, ale mocniej doprawiona posmakuje na pewno też i starszym domownikom.

 

Składniki

40 dag cielęciny

2 marchewki

1 pietruszka

1 mała szalotka

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy

kasza jęczmienna

 

Wykonanie

Warzywa kroimy w kosteczkę. Cielęcinę myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Do 2l garnka przekładamy warzywa i mięso, przyprawiamy i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy około 1,5 godziny na lekkim ogniu do momentu, aż cielęcina będzie bardzo miękka. Jeżeli woda za bardzo wyparuje można podlać potrawę. Cielęcina najlepiej smakuje z kaszą.

Uwaga: Sos można zagęścić mąką lub zasmażką

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »