Gulasz wołowy – strogonof

Print Friendly, PDF & Email

strogonof1

Składniki:

0,7 kg wołowiny

2 cebule

30 dag pieczarek

5 ogórków kiszonych

kwaśna śmietana

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy

oliwa

 

Wykonanie:

  1. Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy aż uzyska złoty kolor
  2. Mięso kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli, lekko podsmażamy
  3. Mięso przekładamy do garnka, dolewamy 2l wody. Mięso przyprawiamy zielem angielskim, solą, pieprzem i papryką
  4. Pieczarki koimy w słupki i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy je do mięsa
  5. Mięso gotujemy około 2 godzin na bardzo małym ogniu (jeżeli woda wyparuje odrobinę podlać). Ugotowane mięso powinno być bardzo miękkie.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu pokrojonej w słupki kiszone ogórki
  7. Sos najlepiej smakuje przyozdobiony kwaśną śmietaną. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, knedlami itp.

strogonof

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »