Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia

jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia

Jabłecznik z galaretką na biszkoptach to moje ulubione ciasto. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające, nie bardzo słodkie no i przede wszystkim mega proste do zrobienia. To najlepsza propozycja do porannej kawy.

Składniki:

paczka biszkoptów

2 kg jabłek

2 galaretki najlepiej cytrynowe

śmietana kremówka 0,5 l

cukier waniliowy

do posypania: kakao i kawa

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki. Do garnka wlewamy odrobinkę wody i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy około pół godziny aż jabłka rozmiękną i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy galaretki. Energicznie mieszamy aż galaretki całkowicie się rozpuszczą. Jabłka z galaretką pozostawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy.

Formę wykładamy biszkoptami. Na biszkopty rozkładamy warstwę jabłek z galaretką i następnie bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy kakao i kawą. Najlepiej jest zostawić ciasto na co najmniej 4 godziny w lodówce.

jabłecznik z galaretką

jabłecznik na biszkoptach

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »