Jabłecznik na kruchym cieście

Print Friendly, PDF & Email

jabłecznik na kruchym cieście1

Dzisiaj zaprezentuje wam moje ulubione ciasto czyli tradycyjny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. To jedno z najprostszych i najczęściej spotykanych ciast. Mimo prostoty smakuje tak wspaniale, że zawsze znika w kilka chwil.

Składniki:

masa:

2 kg jabłek

cynamon

pianka:

białka z 4 jaj

0,5 szklanki cukru pudru

ciasto:

0,5kg mąki

pół szklanki cukru

250g miękkiego masła

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 łyżki kwaśnej śmietany

aromat cytrynowy

Wykonanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy
  2. Do suchych składników dodajemy: żółtka, miękkie masło, śmietanę i aromat
  3. Zagniatamy ciasto
  4. Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 1/3 do 2/3
  5. Mniejszą część ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika, większą część do lodówki
  6. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka
  7. Jabłka myjemy, obieramy  kroimy na części
  8. Przekładamy je do garnka podlewamy połową szklanki wody i dusimy, aż jabłka całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać
  9. Masę jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
  10. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy
  11. Dużą formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą
  12. Formę wykładamy ciastem , lepimy wysokie boki
  13. Na ciasto wykładamy ostudzone jabłka. Jabłka posypujemy obficie cynamonem
  14. Białka jaj ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy
  15. Piankę wykładamy na jabłka
  16. Z zamrażalnika wyjmujemy pozostałą cześć ciasta. Ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach pokrywając dokładnie masę białek.
  17. Jabłecznik pieczemy około 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni.

jabłecznik na kruchym cieście

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

5 komentarzy

  1. Kamil Bąk napisał(a):

    Strasznie lubię jabłeczniki a ten wygląda na w miarę prosty… zrobię dziewczynie niespodziankę 🙂
    Kamil Bąk ostatnio opublikował…Witamy na nowej odsłonie naszej strony internetowej!My Profile

  2. gin napisał(a):

    Oj tak, jabłeczniki zdecydowanie mają w sobie „to coś” 🙂
    gin ostatnio opublikował…Figi raz jeszcze. W duecie z malinamiMy Profile

  3. olga napisał(a):

    REWELACJA!
    Muszę to napisać. Uwielbiam ciasta, ale nie za bardzo potrafię piec – to nie wyrośnie, to się równo nie upiecze, to lepiej wygląda na zdjęciu , niż w rzeczywistości smakuje… A tym razem rewelacja. Szukałam czegoś co łatwo się robi, co można odmierzyć na szklanki i łyżeczki, nie jest skomplikowane i ładnie wygląda. Znalazłam ten przepis, zrobiłam bez jakichkolwiek problemów i wszystko zostało zjedzone przeze mnie i przez moja rodzinkę w jeden niecały dzień! Po prostu super przepis na bardzo smaczne ciasto. Smak rewelacyjny, wygląd rewelacyjny. Dziś znowu zrobię. Dziękuję za świetny przepis, z którego skorzystam jeszcze nie raz!

  4. olga napisał(a):

    bajeczne ciasto. zrobiłam już je 2 razy i zrobię jeszcze nie raz. REWELACJA!

  5. Kasia napisał(a):

    Zabieram się za robienie tego ciasta ,czy przepis jest na dużą blachę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »