Jabłka pieczone podawane z lodami

Print Friendly, PDF & Email

jabłka pieczone z lodami

Uwielbiam jabłka pod każdą postacią, ale najbardziej lubię pieczone. Dzisiaj zaprezentuję wersję z lodami – chociaż z bitą śmietaną i polewą – też są przepyszne. Zaletą tego deseru jest przede wszystkim dostępność i prostota wykonania. Zazwyczaj mamy w domu jabłka więc w razie niespodziewanej wizyty można szybko wyczarować cudowny, wręcz królewski deser.

 

Składniki (4 porcje):

4 duże jabłka

rodzynki

miód

orzechy

pół tabliczki gorzkiej czekolady

lody lub bita śmietana

polewa

opcjonalnie cynamon

 

Wykonanie:

Z jabłek wycinamy gniazda nasienne, następnie nacinamy je lekko w połowie (zapobiegniemy w ten sposób pękaniu jabłka podczas pieczenia). Do każdego jabłka wkładamy: łyżeczkę rodzynek, 1 łyżeczkę miodu, czekoladę, orzechy. Tak przygotowane jabłka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »