Jajecznica z fetą, szpinakiem i pestkami dyni

Print Friendly, PDF & Email

zdjęcie 3Zawsze mam odwieczny problem z wymyśleniem co zjeść na śniadanie. Śniadanie to niewdzięczny posiłek. Nie dość, że jak mówią jeden z najważniejszych w ciągu dnia, więc przydało by się żeby był wartościowy, to jeszcze jest na niego zazwyczaj mało czasu. W sumie brak czasu to moja wina, ale komu się chce wstawać wcześnie rano.

Jednym z łatwiejszych  śniadań jest jajecznica, za którą ja osobiście nie przepadam, no chyba że jest wyjątkowa 🙂

Ta, którą dzisiaj opisze jest. To jajecznica z serem feta, szpinakiem i pestkami dyni.

 

Składniki (dla 1 osoby)

Jajka – 2 sztuki

Szpinak świeży – 2 garście

Feta – 60 g

Pestki dyni –  1 – 2 łyżki (ile kto lubi, uwaga pestki nadają dość intensywnego smaku)

przyprawy: sól, pieprz

łyżka oleju

do tego tosty z dwóch kromek pieczywa

Kaloryczność: jajecznica około 336 kcal + pieczywo 160 kcal, czyli w sumie 496 kcal (w sam raz jak na pierwszy budzący posiłek)

 Wykonanie

Szpinak lekko dusimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy jajka i ser, mieszamy aż jajecznica lekko się zetnie. Na koniec dodajemy uprażone pestki dyni i przyprawiamy potrawę. Gotowe. Podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.

zdjęcie 1

 

 

 

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »