Jajka zapiekane w muffinkowych formach

Print Friendly, PDF & Email

jajka babeczki

Przepis na te jajka dostałam od koleżanki i muszę przyznać że są wyśmienite. Wyglądają przepięknie i do tego ten smak.

Składniki (4 osoby):

10 jajek

10 plasterków wędliny

200g pieczarek

mała cebula

odrobina oliwy / masła do podsmażenia pieczarek

1 łyżka śmietany

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

szczypiorek lub natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

 

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Cebulę posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić. Dodać drobno posiekane pieczarki. Całość podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Pod koniec smażenia dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Do każdej foremki  wkładamy plasterek szynki tworząc koszyczek. Następnie nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia pieczarkowego. Na koniec delikatnie wbijamy jajka. Jajka w muffinkach pieczemy około 15 minut do momentu aż całkiem się zetną. Po upieczeniu można przybrać je szczypiorkiem lub natką pietruszki.

jajka w szyncejajka w muffinkach

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »