Karczek pieczony w marchewce z groszkiem

IMG_3134

Tym razem przyszalał mój mąż i na niedzielny obiad zafundował zapracowanej żonie pieczony karczek w marchewce z groszkiem. Wprawdzie nie przepadam za karczkiem i ciężkimi wieprzowymi pieczeniami jednak w tym wydaniu smakował wyśmienicie. Mięsko było mięciutkie i soczyste.

Składniki

1,5 kg karczku

2 cebule

3 ząbki czosnku

6 marchewek

1 szklanka mrożonego groszku

oliwa

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, papryka

 

Wykonanie

Karczek marnujemy, obsypując przyprawami i polewając oliwą. Na wierzch kładziemy 3 ząbki czosnku. Zostawiamy do zamarynowania przynajmniej na 12 godzin.

Cebulę i marchew siekamy w kostkę. Mięso wkładamy do gęsiarki obsypujemy naokoło marchewką, groszkiem, cebulą. Dodajemy 3 szklanki wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 2 godziny. Co jakiś czas sprawdzamy czy woda nie odparowała, jeżeli wyparuje dolewamy wody. Po 2 godzinach otwieramy piekarnik i zostawiamy w nim mięso do ostygnięcia.

Karczek najlepiej smakuje z ziemniaczkami. Marchewka z groszkiem nabiera niesamowitego aromatu mięsa.

IMG_3140IMG_3148

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »