Karkówka w kapuście z pieczarkami

karkówka z kapustą i pieczarkami

Klasyka polskiej kuchni czyli karkówka w kapuście z pieczarkami.  Wspaniałe danie nie tylko na zimne dni.

 

Składniki:

1 -1,5 kg karkówki

1 kg kapusty kiszonej

0,5 kg pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnki

przyprawy: sól pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, kminek

oliwa

 

Wykonanie:

  1. Karkówkę myjemy, kroimy na plastry, nacieramy przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pozostawiamy na około 3 godziny do zamarynowania
  2. Cebulę i pieczarki kroimy na kosteczkę i podsmażamy na patelnie.
  3. Kapustę pukamy i kroimy.
  4. Naczynie żaroodporne wykładamy kapustą. Kapustę przyprawiamy
  5. Na kapustę kładziemy pieczarki i karkówkę, podlewamy oliwą
  6. Mięso pieczemy około 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Od czasu do czasu podlewając wodą.

karkówka z kapustą i pieczarkami1

 

3 komentarze

  1. mopswkuchni napisał(a):

    Bardzo fajna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2016. Czasu już niestety mało, bo akcja kończy się dziś wieczorem. Pozdrawiam

  2. Pomoc w pisaniu napisał(a):

    Dziś natknęłam się na ten przepis i postanowiłam go wykorzystać na obiad. Wyszło super, dlatego przyszłam się pochwalić i podziękować za przepis

    Pozdrawiam serdecznie
    Malwina W.
    Pomoc w pisaniu ostatnio opublikował…O czym pamiętać pisząc licencjatMy Profile

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »