Kompot z truskawek do słoików

kompot z truskawek

Sezon truskawkowy w pełni, więc czas pomyśleć o przetworach na zimę.  Zaczynam od klasyki czyli kompotu z truskawek.

Składniki:

2kg truskawek

cukier

gorąca woda

dodatkowo: 6 słoików 0,5l

 

Wykonanie:

  1. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy
  2. Truskawki myjemy
  3. Umyte truskawki należy odszypułkować
  4. Do słoików nakładamy truskawki (około 40% słoiczka)
  5. Do każdego słoiczka dajemy po około 3 łyżki cukru
  6. Truskawki zalewamy gorącą wodą i zamykamy słoiki
  7. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką i zalewamy wodą
  8. Wkładamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut

kompot z truskawek1

1 Odpowiedź

  1. Szybka Pizza napisał(a):

    Taki kompot jest idealny! Według takiego przepisu robiła go moja babcia, a potem mama 🙂 A teraz ja 😉 Robię kompot co roku i powoli uczę moją córkę, jak się go przyrządza 😉 Po co kupować, skoro można zrobić! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »