Kopytka z serem

kopytka z serem

Ponieważ mam małe dzieci często robię tzw. „dania przedszkolne”. Jednym z takich dań do których zawsze wracam z sentymentem są kopytka z serem polane masłem, bułką tartą i cynamonem.

 

Składniki (5 porcji):

0,7 kg ziemniaków

250 dag twarogu

2 szklanki mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

szczypta soli

100g masła

2 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Następnie przez praskę przeciskamy też ser biały. Mieszamy oba składniki. Do mieszanki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Kroimy je na 3 części. Każdą z części formujemy w wałeczek. Następnie wałeczek kroimy na małe kawałki tworząc kopytka.

Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy około 2 minut do wypłynięcia kopytek. Po ugotowaniu można zahartować po zimną wodą.

Na patelni rozpuszczamy pół kostki masła. Dodajemy bułkę tartą, cukier i cynamon. Powstałam sosem polewamy ugotowane kopytka.

Porcja kopytek z sosem to około 660 kcal.

kopyta na słodko

kopytka z cynamonem

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »