Kopytka z sosem pieczarkowym

kopytka w sosie pieczarkowym2

Składniki:

kopytka:

1kg ziemniaków

250g mąki

1 jajko

szczypta soli

 

sos pieczarkowy:

pół kg pieczarek

cebula

natka pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie

śmietana

1 płaska łyżka mąki

 

Wykonanie:

kopytka:

  1. Ziemniaki ugotować, wystudzi i przecisnąć przez praskę
  2. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę oraz odrobinę soli
  3. Stolnicę oprószyć mąką. Zagnieść ciasto na kopytka
  4. Z ciasta uformować wałki, każdy wałek lekko rozpłaszczyć
  5. Kopytka kroić pod lekkim kątem
  6. Gotowe kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minut do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową

sos pieczarkowy

  1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć
  2. Pieczarki pokroić w paski. Dodać do cebuli, podsmażyć, przyprawić i podlać wodą
  3. Dusić do miękkości około pół godziny
  4. Po tym czasie zaprawić mąką ze śmietaną i posypać natką pietruszki

Kopytka z pieczarkami smakują idealnie same lub z kawałkiem mięsa

kopytka w sosie pieczarkowym1

 

kopytka w sosie pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »