Lekki krupnik

krupnik

Delikatny krupnik to idealna zupa na zimowe popołudnia. Choć wydaje mi się ze krupnik ma złą opinie. Zawdzięcza ją chyba częstotliwości występowania w menu szpitalnym. Jednak pamiętajmy domowy krupnik to całkiem inna historia.

Składniki (6 porcji)

20 dag wołowiny

1 udko z kurczaka lub filet z kurczaka

3 marchewki

kawałek selera

1 pietruszka

cebula

natka pietruszki

1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej lub średniej

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

 

Wykonanie:

Mięso umyć i wrzucić do około 5l zimnej wody. Dodać obrane warzywa i przyprawić. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć, przestudzić i pokroić na kawałeczki. Do bulionu dodać kaszę jęczmienną oraz pokrojone mięso i warzywa. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Porcja zupy to około 170 kcal.

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »