Mini jabłeczniki – kruche babeczki z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

kruche babeczki z jabłkami copy

 

Dzisiaj lekka wariacja na temat jabłecznika. Lekko zmodyfikowany przepis na klasyczny jabłecznik tyle, że w formie łatwo podzielnej. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym.

Składniki:

masa:

1 kg jabłek

cynamon

sok z połowy pomarańczy

cukier

1 łyżka masła

 

ciasto:

0, 3 kg mąki

3 łyżki cukru

cukier waniliowy

100g miękkiego masła

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kwaśnej śmietany

szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy
  2. Do suchych składników dodajemy: żółtka, miękkie masło, śmietanę
  3. Zagniatamy ciasto
  4. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki
  5. Przygotowujemy nadzienie
  6. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
  7. Jabłka przekładamy na patelnie na rozgrzane masło, podsmażamy
  8. Gdy jabłka trochę zmiękną dodajemy sok z pomarańczy, cynamon, cukier do smaku. Smażymy, aż cała woda się zredukuje
  9. Masę jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
  10. Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy.
  11. Wycinamy babeczki (można wycinać od foremek jeżeli mamy metalowe)
  12. Foremki wykładamy ciastem , dokładnie wylepiając boki (nie potrzeba smarować foremek tłuszczem)
  13. Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżce masy jabłkowej
  14. Z pozostałego ciasta wycinamy paski na krateczkę
  15. Mini jabłeczniki  pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
  16. Wyciągamy z foremek po całkowitym ostygnięciu.

 

mini jabłeczniki

 

1 Odpowiedź

  1. Szybka Pizza napisał(a):

    Oo, rewelacyjnie to wygląda! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »