Młoda kapusta z koperkiem

młoda kapusta z koperkiem

Składniki:

1 młoda kapusta

1 pęczek koperku

2 młode marchewki

1 pietruszka

1 cebula

10 dag kiełbasy

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

oliwa

Wykonanie

Kapustę szatkujemy, młodą marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plasterki, natomiast kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, jak uzyska złoty kolor dodajemy kiełbaskę.

Do 5l garnka nalewamy szklankę wody i dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojone warzywa oraz kiełbasę i cebulę. Danie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, zielem angielskim i liściem laurowym. Dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.

Uwaga. Kapustę można zaprawić mąką lub zasmażką ale ja wolę lżejszą wersję

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »