Muffinki kakaowe z budyniem

zdjęcie 1Uwielbiam słodkie, a w szczególności muffinki, kocham je za ich podzielność i prostotę wykonania. Dzisiaj zapraszam na muffinki kakaowe nadziane budyniem.

 

 

Składniki:

250g mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oliwy
1 szklanka mleka
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
0,3 litra mleka do budyniu

Wartość kaloryczna jednej muffinki około 280 kcal 🙁

Wykonanie:

Budyń gotujemy w 0,3 litra mleka aby był gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: oliwę, mleko, jajka. Następnie składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Foremki do babeczek napełniamy w 1/3 wysokości masą ciasta. Następnie do każdej foremki dodajemy 2 łyżeczki budyniu waniliowego. Na koniec resztą ciasta pokrywamy masę budyniową.
Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Z przepisu wychodzi około 12 – 15 przepysznych babeczek.

zdjęcie 4zdjęcie 3

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

2 komentarze

  1. Justyna napisał(a):

    Nie powinno podawać się kaloryczności takich rzeczy, ponieważ je się dla przyjemności, a nie żeby jeść i płakać nad tą babeczką – taka mała sugestia 🙂 Trzeba po porostu napisać SMACZNEGO i tyle 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »