Muffinki z budyniem i gruszką

Print Friendly, PDF & Email

muffinki z gruszką i budyniem3

Kolejna odsłona babeczek z budyniem, tym razem połączenie czekoladowego budyniu i soczystej gruszki.

Składniki:

250g mąki

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki oliwy

1 szklanka mleka

2 jajka

1 opakowanie budyniu czekoladowego

0,3 litra mleka do budyniu

1 gruszka

 

Wykonanie:

  1. Budyń gotujemy w 0,3 litra mleka, aby był gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2.  Suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
  3. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: oliwę, mleko, jajka.
  4. Następnie składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Foremki do babeczek napełniamy w 1/3 wysokości masą ciasta.
  6. Następnie do każdej foremki wkładamy pokrojoną na kosteczkę gruszkę.
  7. Na gruszkę nakładamy po 2 łyżeczki budyniu.
  8. Na koniec resztą ciasta pokrywamy masę budyniową.
  9. Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
    Z przepisu wychodzi około 12 – 15 przepysznych babeczek.

muffinki z gruszką i budyniem

muffinki z gruszką i budyniem2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »