Omlet z pieczarkami

jajecznica z pieczrkami4

Omlety to doskonała alternatywa dla jajecznicy. Ich przygotowanie nie wymaga sporego nakładu pracy, mają także dodatkową zaletę, jest nią różnorodność.  Kompozycja dodatków do omleta jest praktycznie nieograniczona, omlety można przegotowywać na słodko, słono i ostro. Ja przedstawiam omlet z pieczarkami.

 

Składniki (1 porcja):

2 jajka

1 łyżka mleka

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

10 dag pieczarek

cebula

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Pieczarki myjemy i również kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzany tłuszcz dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy około 7 minut.

Rozbijamy jajka oddzielając białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka roztrzepujemy, dodajemy do nich mleko i przyprawiamy. Następnie do żółtek dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.

Masę jajeczną wylewamy na pieczarki. Omlet smażymy z obu stron.

jajecznica z pieczrkami3

jajecznica z pieczrkami

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

2 komentarze

  1. Ojacie, ale pyszności! Muszę sobie coś takiego sprawić 🙂

  2. Kaśka napisał(a):

    Witam serdecznie,

    Zapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
    Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!

    Więcej na;

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
    Kaśka ostatnio opublikował…KONKURS KULINARNY- kuchnia w klimacie PRLuMy Profile

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »