Pancakes z syropem klonowym

Print Friendly, PDF & Email

pancakes z syropem

Na weekend zrobiliśmy  śniadanie typowo amerykańskie. A typowo amerykańskie śniadania to oczywiście pancakes z syropem klonowym.  Mój synek je uwielbia. Jak na tak małego człowieka potrafi sporo naleśników zjeść, oczywiście prosząc za każdym razem o dokładkę syropu klonowego: „bo się wchłonął mamo!”

 

Składniki (porcja 15 naleśników):

400 g mąki

3 jajka

1,5 szklanki mleka

100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego

4 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek cukru pudru

szczypta soli

syrop klonowy

 

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Do mąki dodać: proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder. Składniki wymieszać.  Do suchych składników dodać rozbełtane jajka, mleko i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na pół godziny do lodówki. Smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu, najlepiej na średnim ogniu.

pancakes

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »