Pierniczki na święta

pierniczki

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia idą u nas pełną parą. Jednym z obowiązkowych punktów przedświątecznych przygotowań jest oczywiście rodzinne pieczenie pierniczków. Mój syn uwielbia wycinanie różnych kształtów z ciasta, więc mimo, że pierniczki są troszkę pracochłonne zawsze chętnie je robię.

 

Składniki

0,5 kg mąki

3/4 szklanki cukru pudru

pół kostki masła

2 łyżeczki sody

300g prawdziwego miodu

4 łyżeczki kakao

1 opakowanie przyprawy do piernika

1 jajko

2 łyżki mleka

 

Wykonanie

Połączyć i wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika.

Masło roztopić i wymieszać z miodem (jeżeli się skrystalizował należy go wcześniej roztopić w kąpieli wodnej). Dodać 2 łyżki mleka.

Mieszankę masła i miodu oraz jajko dodać do suchych składników i wymieszać. Ciasto zagnieść do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Jeżeli jest za lepkie podsypać mąką. Rozwałkować na około 2mm (jeżeli przykleja się do wałka można wałkować przez folię spożywczą). Po rozwałkowaniu powycinać kształty. Piec w nagrzanym piekarniku około 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierniczki po upieczeniu są twarde. Powinny odstać co najmniej 2 tygodnie do uzyskania miękkości. Najlepiej aby stały w zamkniętym pudełku z przekrojonym jabłkiem, które nada im wilgoci. Pierniki można lukrować od razu lub dopiero gdy zmiękną. W zamkniętym pojemniku długo utrzymują świeżość (przez około 2 miesiące).

pierniczki po upieczeniu

pierniczki pudełko

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »