Pierogi z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

 pierogi z truskawkami

Składniki:

0,5 kg mąki

1 szklanka gorącej wody

1 jajko

2 łyżki oliwy

szczypta soli

 

400g truskawek

cukier

śmietana lub jogurt naturalny

 

Wykonanie:

  1. Truskawki opłukać i usunąć szypułki
  2. Duże truskawki przekroić na połówki lub ćwiartki
  3. Truskawki wymieszać z łyżką cukru
  4. Do misji wsypać: mąkę, wodę, olej, sól i jajko
  5. Wymieszać na początku łyżką potem zagnieść ciasto
  6. Ciasto rozwałkować na 2-3 mm
  7. Wykrawać szklanką lub foremką krążki
  8. Do każdego krążka nałożyć jedną – dwie truskawki
  9. Zlepić brzegi
  10. Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą
  11. Gotujemy około 3minuty od momentu wypłynięcia
  12. Podajemy z posłodzoną śmietaną lub jogurtem naturalnym

pierogi z truskawkami1

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »