Pierś kurczaka z parmezanem i suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

kurczak z parmezanem

Dzisiaj coś dla fanów parmezanu i trochę bardziej intensywnych smaków, czyli pierś kurczaka z parmezanem i suszonymi pomidorami.

Składniki:

3 filety z kurczaka

30g tartego parmezanu

8 suszonych pomidorów

1 duża cebula lub 2 szalotki

200 ml śmietany 18%

oliwa

2 łyżki masła

przyprawy: sól, pieprz

świeża bazylia

 

Wykonanie:

Każdą z piersi kurczaka kroimy na 4 kawałki, czyli wzdłuż i na połowę. Kawałki lekko obtłukujemy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła do uzyskania złocistego koloru. Usmażone kawałki odkładamy na talerz aby obciekły z tłuszczu.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i lekko dusimy.

Następnie dodajemy śmietanę, rozdrobnioną bazylię i parmezan. Sos gotujemy około 5 minut na lekkim ogniu ciągle mieszając. Pod koniec gotowanie dodajemy do sosu usmażone kotlety.

Kurczaka podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.

filet z parmezanem

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

1 Odpowiedź

  1. kocie-smaki napisał(a):

    kurczak i sos śmietanowy z suszonymi pomidorami – to musi być pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »