Piersi kaczki w pomarańczy

Zapraszam na bardzo wykwitną, ale i zarazem prostą potrawę, czyli kaczkę w pomarańczach.

kaczka w pomarańczach

Składniki:

3 piersi kaczki

4 pomarańcze

2 łyżki miodu

masło do smażenia

6 łyżek oliwy

2 łyżki sosu sojowego

sok z połowy pomarańczy

3 ząbki czosnku

pieprz

 

Wykonanie:

  1. Kaczkę naciąć od strony skóry w kratkę
  2. Przygotować marynatę mieszając: oliwę, sos sojowy, sok z pomarańczy, czosnek i pieprz
  3. Przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i pozostawić w lodówce na kilka godzin
  4. Po zamarynowani filety podsmażyć na maśle z obu stron, aż do zrumienienia
  5. Podsmażone flety zdjąć z patelni i posmarować glazurą zrobioną z 1 pomarańczy i 2 łyżek miodu
  6. Tak przygotowane piersi kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20minut
  7. Wyjąć i odstawić na kilka minut do ostygnięcia
  8. Piersi pokroić, każdy kawałek przełożyć świeża pomarańczą

 

kaczka w pomarańczach1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »