Piersi z kurczaka w sosie musztardowym

kurczak w musztardzie

Piersi z kurczaka w sosie musztardowym to kolejne mega szybkie danie o niesamowitym smaku i aromacie. Przygotowanie zajmuje około 20 minut. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Simply Recipes.

 

Składniki (4 osoby)

2 filety z kurczaka

4 małe szalotki

100g masła

3 łyżki oliwy

0,5 szklanki białego wytrwanego wina

0,5 szklanki wody

4 łyżki musztardy

1 łyżka tymianku

sól, pieprz

 

Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na drobne kotlety. Lekko obtłukujemy przez folię aby były miększe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szalotkę kroimy na piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy piersi i podsmażamy z obu stron do uzyskania lekkiego złotego koloru. Usmażone piersi odkładamy na talerz.

Do tłuszczu na którym smażyły się piersi dodajemy szalotki. Jak szalotki uzyskają złoty kolor do naczynia wlewamy wino.  Gotujemy dopóki wino nie zredukuje o połowę swojej objętości.

Następnie dodajemy, wodę, musztardę i tymianek. Piersi z powrotem wkładamy na patelnię i mieszamy z sosem.

Można podawać z ziemniakami lub ryżem.

Porcja kurczaka to około 150 kcal.

 

kurczak w musztardzie 1

filet w sosie musztardowym

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »