Placki ziemniaczane klasyczne i wersja light

placki ziemniaczane

Uwielbiam placki ziemniaczane, zresztą kto ich nie lubi. Taka niby prosta potrawa a smakuje wyśmienicie. Najwięcej placków ziemniaczanych robiłam na studiach, danie to robiło furorę wśród zagranicznych studentów. Teraz już trochę mniej, niestety są trochę kaloryczne i ciężkie. Chociaż  i na to są sposoby, placki można zrobić też w piekarniku na papierze do pieczenia. Wtedy są lżejsze, bo nie pływają podczas smażenia w tonie tłuszczu. Na szczęście zabieg ten nie odbiera im smaku, są tylko troszkę twardsze przez to, że muszą być znacznie cieńsze niż klasyki.

Najlepiej smakują mi placki z łyżką gęstej śmietany, mój mąż woli wersję „amerykan” z ketchupem lub sosem czosnkowym a mój teść z cukrem. Jak widać ile osób tyle pomysłów na zjedzenie placków 🙂

 

Składniki

1kg ziemniaków

3 łyżki mąki

1 jajko

1 cebula

2 – 3 ząbki czosnku

przyprawy: majeranek i pieprz w dużej ilości, sól

opcjonalnie można dodać do ciasta natkę pietruszki

olej do smażenia

 

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebule, rozgnieciony czosnek. Mieszamy,  ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dodajemy przyprawy i opcjonalnie natkę pietruszki.

 

Wersja klasyczna

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.

placki ziemniaczane 1

 

Wersja light w piekarniku

Do ciast dodajemy 2 łyżki oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta i rozsmarowujemy aby było w miarę cienkie. Pieczemy około 25 – 30 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć opcję zrumienienia aby placki były bardziej złote.

placki ziemniaczane z piekarnika

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »