Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z musztardą i kaparami

Print Friendly, PDF & Email

polędwiczki w kaparach1

Lubię polędwiczki przede wszystkim za to, że można z nich wyczarować bardzo wykwintne danie.  Jedną z moich ulubionych propozycji są polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z musztardą i kaparami.

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe

2 łyżki musztardy

200 ml śmietany 18 %

5 łyżek kaparów

pół szklanki białego wina

przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

oliwa

 

Wykonanie:

Polędwiczki umyć i pokroić na plastry. Przygotowane plastry przyprawić i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podlać białym winem i przyprawić. Dusić aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodać 2 łyżki musztardy, śmietanę i kapary. Dusić jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić sos pieprzem i solą.

polędwiczki w kaparach

polędwiczki w kaparach2

polędwiczki w kaparach3

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »