Pulpety z makaronem

Print Friendly, PDF & Email

makaron z klopsikami

Dzisiaj na szybki obiad wypróbowałam pyszny przepis na Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym pochodzący z bloga Ala piecze i gotuje.

 

Składniki:

pulpety

0,5 kg mięsa wołowego mielonego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1 cebula drobno posiekana i podsmażona

1 łyżeczka musztardy

przyprawy: sól, pieprz, papryka

mąka do obtaczania

 

sos:

0,4 kg makaronu pene

1 por

300 g pieczarek

1 por

szklanka śmietanki kremówki

2 żółtka

oliwa

przyprawy: sól, pieprz

 

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu
  2. W misce mieszamy: mięso mielone, cebulę, bułkę tartą, musztardę, jajko i przyprawy
  3. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i smażymy na oliwie
  4. Pora i pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni.
  5. Śmietanę mieszamy z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem
  6. Masę śmietanową dodajemy do pora i pieczarek. Mieszamy, aż sos lekko zgęstniej
  7. Gotowy sos należy wymieszać z makaronem i pulpecikami
  8. Danie podawać posypane szczypiorkiem
Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »