Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo – pomarańczowymi

rogaliki z powidłami śliwkowymi3

Ciasto drożdżowe z powidłami to wręcz idealne połączenie. Rogaliki piekę zawsze wtedy gdy spodziewam się gości. Mało kto potrafi oprzeć się pokusie, rogaliki znikają od razu po podaniu. Najbardziej lubię wersję z powidłami śliwkowo pomarańczowymi. Pomarańcze nadają rogalikom lekko cierpki smak.

Składniki:

na ciasto:

500g mąki

1 szklanka ciepłego mleka

21g suchych drożdży

5 łyżek cukru brązowego

3 jajka

150g roztopionego masła

szczypta soli

3 łyżki wódki

ziarenka z 1 laski wanilii

powidła (u mnie śliwkowe)

brązowy cukier do posypania

1 jajko do posmarowania rogalików

Wykonanie:

Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, wanilię i wymieszać. Do suchych składników dodać jajka, mleko, wódkę i masło. Całość wymieszać i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie za lepkie podsypać mąką. Wyrobione ciasto zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wyrośnięte  ciasto zagnieść i podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na koło. Na drożdżowe ciasto wyłożyć powidła i zrolować. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Z powyższej porcji wychodzi około 40 dmałych rogalików. Porcja spora ale rogaliki wspaniale się mrożą.

rogaliki z powidłami śliwkowymi1
rogaliki z powidłami śliwkowymi2
rogaliki z powidłami pół

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »