Sałatka ziemniaczana

Print Friendly, PDF & Email

sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to danie typowo niemieckie. Jednak i w Polsce istnieje wiele wariantów sałatki ziemniaczanej. Jednym z takich wariantów jest sałatka z boczkiem i musztardą.

 

Składniki (5 porcji):

1 kg ziemniaki

150 g boczku lub wędliny

1 cebula

6 łyżek majonezu

2 łyżeczki musztardy

pół szklanki wody

natka pietruszki

olej

pieprz, sól

 

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach (powinny być lekko twarde).  Wystudzone ziemniaki kroimy na kawałeczki.

Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy około 5 minut, potem podlewamy wodą. Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Powstałym sos mieszamy z ziemniakami.

Sałatkę podajemy lekko ciepłą, najlepiej z kiełbaskami.

Jedna porcja sałatki to koło 500 kcal.

sałatka ziemniaczana1

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »