Skwalan – gdzie go znajdziemy?

0
307
Skwalan - jakie ma działanie?

Skwalen to jedna z części ludzkiego sebum. Jego pochodna skwalan, znalazła zastosowanie w branży kosmetycznej, jednak w przypadku kosmetyków, jest wytwarzana z oliwy z oliwek, a następnie dodawana do gotowych produktów. Oprócz tego można go zdobyć w czystej postaci, ponieważ ma szerokie zastosowanie.

Skwalan i skwalen – czym się różnią?

Skwalan to pochodna skwalenu. Ich działanie jest takie samo. Jednak skwalan wytwarzany jest poprzez wysycenie wiązań chemicznych skwalenu, w wyniku czego zyskuje trwałość. Skwalan nie rozpada się pod wpływem tlenu oraz promieniowania ultrafioletowego. Dzięki temu, że jest trwalszy jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych, które są wykorzystywane do pielęgnacji skóry.

Przeczytaj też: http://www.opeus.pl/alkohol-w-kosmetykach-czy-zawsze-jest-szkodliwy-dla-skory/

Skwalan – jakie ma zastosowanie w kosmetyce?

Organizm wraz z wiekiem, produkuję coraz mniejszą ilośc skwalenu. W wyniku tego dochodzi do przesuszenia skóry, staje się ona również bardziej szorstka.

Skwalan, który jest wykorzystywany w branży kosmetycznej, ma wiele właściwości, które pomagają skórze utrzymać właściwą kondycję. Skwalan świetnie chroni i natłuszcza, do tego wspiera również proces wnikania składników odżywczych w głąb skóry. Szczególnie polecany w przypadku skóry dojrzałej, ponieważ jest naturalnym antyoksydantem, który skutecznie niszczy wolne rodniki. Jest skuteczny również w przypadku skóry tłustej z niedoskonałościami, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne, więc świetnie łagodzi wszelkie stany zapalne i przyśpiesza gojenie się ranek.

Skwalan jest bardzo często wykorzystywany do produkcji gotowych kosmetyków, zazwyczaj do pielęgnacji skóry twarzy. Czasami jest dodawany do perfum, ponieważ sprawdza się jako nośnik zapachu. Ponadto skwalan jest wykorzystywany jako naturalny lubrykant, czyli intymny żel nawilżający.

Skwalan jest dostępny na rynku również w czystej postaci. Ma oleistą konsystencję, można go aplikować bezpośrednio na skórę lub dodawać do gotowego kosmetyku. Sprawdzi się również do nawilżenia zniszczonych końcówek włosów.

Źródło: https://www.mamapasjioddana.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here