Śmietanowy tort jabłkowo – brzoskwiniowy

Print Friendly, PDF & Email

 

tort śmietanowy

Dzisiaj były urodziny mojej mamy więc przygotowałam coś specjalnego czyli śmietanowy tort jabłkowo – brzoskwiniowy. Lubię ten tort, jest delikatny i lekki a jabłka dodają mu odrobiny kwaskowości i orzeźwienia. Dodatkowa tort jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki na biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

2 łyżki wody

1 łyżeczka świeżego proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

2 galaretki ( u mnie o smaku kiwi, dobrze sprawdzają się też cytrynowe)

Masa śmietanowa i przybranie

1litr śmietanki do tortów

mix do bitej śmietany

duża puszka brzoskwiń

galaretka (do zakonserwowania brzoskwiń na torcie)

płatki migdałowe

ozdoby cukiernicze ( u mnie lukrowe kwiatki)

Do nasączenia biszkoptów

sok z cytryny

cukier waniliowy

3/4 szklanki wody

 

Wykonanie

Biszkopt upiekłam według przepisu na biszkopt jasny ze strony „Domowe Wypieki”. Testowałam wiele przepisów na biszkopty ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi i wysokość biszkoptu w formie 24 cm jest idealna na 3 blaty.

Masa jabłkowa

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plastry. Wrzucamy do garnka z małą ilością wody i dusimy pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy dwie galaretki. Zostawiamy do wystygnięcia.

Masa śmietanowa

Schodzoną śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fix do bitej śmietany aby dłużej zachowała sztywność.

Przygotowanie tortu

Przygotowujemy poncz do nasączenia tortu. Do wody dodajmy sok z cytryny oraz cukier waniliowy.

Biszkopt delikatnie kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy ponczem cytrynowym.

Dolny blat umieszczamy w tortownicy, na niego wykładamy masę jabłkową. Przykrywamy środkowym blatem. Na środkowym blacie rozkładamy połowę brzoskwiń z puszki. Następnie nakładamy połowę bitej śmietany. Przykrywamy tort ostatnim blatem i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa jabłkowa stężała.

Pozostałą bitą śmietanę używamy do pokrycia wierzchu i boków tortu.  Boki dodatkowo okładamy płatkami migdałowymi. Na wierz można położyć drugą połowę brzoskwiń z puszki. Należy je wcześniej po pędzlować przygotowaną galaretką aby się nie popsuły. Dodatkowo użyłam kwiatów cukierniczych dla ładniejszego efektu.

Mama była zachwycona!

śmietanowy tort jabłkowo brzoskiwniowytort jabłkowytort smietanowy z jabłkami

 

 

 

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »