Spaghetti bolognese

Print Friendly, PDF & Email

spagetii

 

Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jeżeli chodzi o moje przemyślenia co do tej potrawy – jest przepyszna, uwielbiana przez dzieci, nie wymaga wielu składników. O dziwo przygotowanie spaghetti nie zajmuje dużo czasu. Nie warto więc kupować gotowych sosów, nie oddadzą pełni smaku jaką można uzyskać robiąc spaghetti samemu.

 

Składniki (6 porcji):

0,5 kg mielonego mięsa wołowego

1 l przecieru pomidorowego

cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki bazylii

2 łyżeczki oregano

łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

oliwa

0,5 kg makaron spaghetti

parmezan

listki bazylii

 

Wykonanie:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy mięso i podsmażamy. Gdy mięso jest gotowe dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy bazylią, oregano, cukrem i solą. Makaron gotujemy wg przepisu z niewielką ilością oliwy. Gotową potrawę posypujemy parmezanem i przyozdabiamy listkami bazylii.

spagetti bolognese
Zima we włoszech

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »