Spaghetti carbonara

carbonara1

Spaghetti carbonara to obok spaghetti bolognese jeden z najbardziej popularnych makaronów. Bardzo lubię carbonarę, chociaż jest dość kaloryczna. Aczkolwiek raz na jakiś czas można sobie pozwolić i na takie dania.

 

Składniki (4 osoby):

makaron spaghetti

200 mln śmietanki 30%

3 jajka (lekko ubite)

250 dag tartego żółtego sera

duża cebula

4 ząbki czosnku

parmezan do posypania (opcjonalne)

przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy. Do boczku dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Całość podsmażamy.

Do miski wbijamy jajka, śmietanę i starty ser. Mieszamy i przyprawiamy solą (uwaga ser jest słony), pieprzem oraz bazylią i oregano.  Mieszankę dodajemy do patelni z boczkiem, dobrze mieszamy.

Na końcu dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy i podsmażamy około 2 minut. Gotowe spaghetti można posypać parmezanem.

Porcja spaghetti carbonara ma około 540 kcal.

carbonara2

carbonara3

 

 

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »