Stefanka kakaowa bez pieczenia

stefanka kakaowa3

Polecam szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Jest nim tradycyjna stefanka, tyle że w wersji kakaowej.

Składniki:

stefanka:

herbatniki 40g

3/4 szklanki cukru

1 szklanka kaszy manny

1 l mleka

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

200g masła

3 łyżki ciemnego kakao

 

polewa

200g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

płatki migdałowe lub orzechy

 

Wykonanie:

  1. Formę smarujemy tłuszczem. Dno formy wykładamy ściśle herbatnikami
  2. Do rondelka wkładamy: masło, cukier, kakao i mleko. Składniki zagotowujemy
  3. Dodajemy kaszę mannę i orzechy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  4. 1/3 gorącej masy wylewamy na herbatniki, po czym układamy kolejną warstwę herbatników i zalewamy masą
  5. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i zalewamy ostatnią porcją masy
  6. Na wierz kładziemy herbatniki
  7. Przygotowujemy polewę roztapiając na parze czekoladę z 4 łyżkami mleka
  8. Roztopioną czekoladę wylewamy na ostatnią warstwę herbatników
  9. Wierzch osypujemy migdałami lub orzechami
  10. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki

 

stefanka kakaowa2

stefanka kakaowa1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »