Świąteczne babeczki czekoladowe z nugatem i kremem czekoladowym

Jeżeli szukać ciekawych pomysłów na święta ten przepis na pewno Was zachwyci. Mocno czekoladowe mufinki z niespodzianką nugatową w środku, udekorowane lekkim śmietanowo – kakaowym kremem.

 

babeczki z nugatem2

Składniki:

250g mąki

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki oliwy

1 szklanka mleka

2 jajka

czekoladki nugatowe 100g

0,5 l śmietanki kremówki

fix do bitej śmietany

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru pudru

posypka

 

 

 

Wykonanie:

  1. Suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce.
  2. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: oliwę, mleko, jajka. Następnie składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Foremki do babeczek napełniamy w 1/3 wysokości masą ciasta. Następnie do każdej foremki dodajemy kawałek nugata i przykrywamy go warstwą ciasta
  4. Babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
  5. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec bujania dodajemy fix,kakao i cuekier puder. Dalej ubijamy
  6. Gotową masę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią ostudzone babeczki.
  7. Na koniec oprószamy babeczki posypką

Z przepisu wychodzi około 12 – 15 przepysznych babeczek.

babeczki z nugatem

babeczki z nugatem1

Zapisz się na newsletter
Bądź na bieżącą z nowymi przepisami.

Muffinki kakaowe z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »