Tarta tatin na cieście francuskim

Specjalnie dla fanów jabłeczników tarta tatin. Szybki jabłecznik „upside down”, czyli na dole skarmelizowane jabłuszka, a na górze pyszne ciasto francuskie. Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło z lodami.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 – 1,5 kg jabłek

sok z połowy cytryny

pół szklanki cukru

2 łyżki masła

 

Wykonanie:

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki
  2. Patelnie rozgrzać, wlać ćwierć szklanki wody, sok z cytryny i cukier
  3. Mieszać, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować
  4. Gdy cukier będzie miał złoty kolor dodać masło
  5. Po rozpuszczeniu masła dodać jabłka
  6. Smażyć około 10-20 minut, aż sok z jabłek wyparuje i jabłka będą miękkie
  7. Jabłka odstawić do ostygnięcia
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni
  9. Formę żaroodporną wysmarować masłem
  10. Przestygnięte jabłka przełożyć do formy
  11. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, delikatnie rozwinąć, dociąć do kształtu formy i wyłożyć na jabłka podwijając brzegi do środka
  12. Piec w piekarniku około 20-25 minut
  13. Od razu po upieczeniu przełożyć ciasto . Najlepiej formę przykryć talerzem i szybkim ruchem obrócić pozwalając ciastu na delikatne wysunięcie się.
  14. Tarta najlepiej smakuje z lodami lub sosem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge

Pobierz darmowy plan posiłków.Download
Translate »